Lerares Marianne

Balletlerares Marianne Vogel van de Vlaardingse Ballet Akademie

Vanaf mijn vroegste herinnering zijn dans en muziek stabiele factoren in mijn leven. Rita Verdijsseldonk, mijn moeder is ex danseres van het Nederlands Opera ballet en is haar balletschool in Vlaardingen begonnen in 1956.

Het was zo inspirerend dat ik ook ben gaan lesgeven

Zoveel informatie over dans en ballet, bekende dansers die op bezoek kwamen. Kortom het ging altijd over muziek, ballet, voorstellingen, kostuums. Tijdens de HAVO deed ik de kindervakklas bij Peter Leoneff in Den Haag. Vervolgens de vijfjarige dansvakopleiding. Met mijn dansdiploma op zak deed ik auditie bij de beroemde Miss Bluebell in het Lido, en zo werd ik Bluelbelldanseres in mijn geliefde Parijs. Wij hadden het privilege om klassieke balletlessen te volgen bij Gilbert Mayer van het ballet van de Parijse Opera. Voor moderne dans trainden wij in het Clichy Centre de Danse en in het Marais Centre de Danse.

Ik ben gaan reizen om zoveel mogelijk te trainen bij beroemde dansdocenten o.a. bij Ralph Paul Haze bij Alvin Aily. In Moskou heb ik lessen bijgewoond van het Bolshoi Ballet en in St.Peterburg van het Kirov ballet, ’s zomers trainde ik of bij de Zomerakademie in Keulen of bij Rosella Hightower in Frankrijk. Op het koninklijk Conservatorium volgde ik docentenlessen bij Marian Sarsadt. Het was zo inspirerend dat ik ook ben gaan lesgeven om de kennis door te kunnen geven aan anderen.

De amateurs van vandaag worden de dansers van morgen

Van mijn oma, die naaister was en prachtige balletkostuums maakt leerde ik ook kostuums maken. Bij de tweejaarlijkse voorstellingen maak ik de meeste kostuums zelf. Het opleiden en begeleiden van jongeren naar een eventuele professionele dansopleiding is fantastisch. ‘De amateurs van vandaag worden de dansers van morgen’, is mijn devies. Maar mijn passie ligt bij het maken van een voorstelling voor alle leerlingen van de school, zodat ze zich met trots aan het publiek kunnen presenteren.

Danskunst is zoveel omvattend

Danskunst is zoveel omvattend dat ik om zo goed mogelijk te kunnen lesgeven ook een studie pedagogiek en muziekwetenschappen heb gedaan. Ook vond ik het belangrijk om mijn diploma sportmassage te halen om dansblessures te kunnen voorkomen.